* Wat is het probleem?

1 op 10 volwassen Belgen wordt met diabetes geconfronteerd. In meer dan 95% van de gevallen gaat het over diabetes type 2. Diabetes verhoogt het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen, zeker als de ziekte (te) laat ontdekt wordt. Meer dan 37% van de Belgen met diabetes weten dit niet, lopen rond zonder diagnose en krijgen dus niet de juiste behandeling. Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.


* Wat zijn oorzaken?

> Diabetes type 1

De klachten treden plots op, zijn uitgesproken en makkelijk te herkennen zoals: 

  • extreem veel drinken en plassen (ook ’s nachts);
  • droge mond;
  • wazig zicht;
  • verstopping;
  • jeuk;
  • slecht genezende wonden;
  • chronische vermoeidheid;
  • aanzienlijk gewichtsverlies ondanks behoud van de eetlust.
  • De diagnose wordt meestal snel gesteld.

> Diabetes type 2

Bij type 2-diabetes treden de klachten zeer geleidelijk op en zijn ze aanvankelijk weinig duidelijk. De diagnose wordt vaak toevallig ontdekt bij een bloedname voor iets anders. Soms wordt de diagnose pas gesteld op het ogenblik dat er reeds complicaties aanwezig zijn.  De symptomen variëren van chronische vermoeidheid en oogklachten tot een geïrriteerde, droge mond, dorst en vaak plassen. Ook het langzaam genezen van wondjes en jeuk aan de geslachtsorganen kunnen wijzen op type 2-diabetes.


* Wat kan jij er zelf aan doen?

> Diabetes

1. Hou je lichaamsgewicht onder controle
Met een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging bereik je het beste resultaat. Respecteer de principes van de voedingsdriehoek.

2. Beweeg regelmatig
Doe dagelijks minstens een halfuur aan matig intensieve lichaamsbeweging. Neem eens de fiets of doe dagelijkse activiteiten te voet zoals een krant halen of naar de bakker gaan. Ze leveren je al een behoorlijke dosis beweging op. Probeer ook je zittende momenten thuis of op het werk te verminderen: wandel rond tijdens het telefoneren of sta even recht als je al een tijd voor de computer zit. Bewegen helpt niet alleen om je gewicht onder controle te houden. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren zodat het lichaam meer suiker opneemt. 

3. Eet gezond
Eet vezelrijke voeding en vermijd vetrijke voeding. Beperk ook je alcoholgebruik tot twee glazen per dag en liefst niet dagelijks. 

4. Stop met roken


* Wat hebben we zelf te bieden?

November is de maand waar we diabetes, obesitas en gezonde voeding in de kijker zetten

Je kan de onlinetest doen op BIBOPP: www.bibopp.be

Meer info: www.halt2diabetes.be

Infomoment rond diabetes i.s.m. Solidaris