Blijf gezond en Pioen

Bij Pioen willen we mensen genezen. Maar we willen je ook gezond houden. Daarom doen we aan ‘preventie’. We lieten alle inwoners van Vorselaar een vragenlijst invullen (kijk onderaan deze pagina). Daaruit kregen we veel ideeën voor acties. We willen jou informeren over deze onderwerpen:

  • gezond eten
  • gezond bewegen
  • mentale gezondheid
  • eenzaamheid
  • tips voor senioren: bv. hoe voorkom je dat je valt? hoe kan je meer bewegen, ook als je minder mobiel bent? Of hoe verlaag je de kans op kanker?

Die acties doen we samen met andere diensten:

  • de huisartsen en apothekers van Vorselaar
  • het ziekenhuis van Herentals
  • het lokaal dienstencentrum Sprankel!
  • de mutualiteiten
  • andere zorgverleners uit de regio

Activiteitenkalender en thema van de maand:

De voorbije maanden:
– januari: kankerpreventie en rookstop (+ opstart gezonde scholen)
– februari: tournée minérale en gezond drinken (+ project kraanwaterscholen in alle basisscholen!)
– maart: tandzorg

Nu in april: meer beweging

In januari stonden kankerscreenings centraal en startte onze rookstopcursus. In februari was er Tournée Minérale. In maart organiseren we de complimentendag en staat mondzorg in de kijker. In april bewegen we met zijn allen wat meer! We ondernemen heel wat acties: bijvoorbeeld buitenspeeldagen voor de kinderen (waar we ook gezondheid een plaats geven), een nieuwe beweegroute (ism Sport Vlaanderen), trage wegen in de kijker, een beweeg-driedaagse voor G-sporters (12-14 april), een wandeling (met quiz) in het kader van de “week van de valpreventie” (25 april om 14u), … Op 6/4 wordt de beweegbank gelanceerd.

Elke donderdag om 19u30 start aan de voorzijde van de kerk de wekelijkse wandeling. In april worden daar ook de buurtverenigingen extra bij betrokken en wordt er ook een paar keer iets leuk aan gekoppeld: bv. een wandeling langs gezondheidshuis PIOEN, langs alle AED-toestellen in Vorselaar, enz. Wie minstens 2x mee wandelt in april, krijgt een mooi wandelhesje van “Vorselaar leeft” cadeau.

We plaatsen op verschillende locaties – bv. op het sportcentrum en in het gemeentepark aan lokaal dienstencentrum Sprankel!- een “Beweegbank” om uit te testen. IPITUP heeft die bank speciaal ontworpen om beweging heel toegankelijk te maken voor jong en oud. Voor de mensen die dat willen zijn er ook oefeningen, workshops en een beweeg-app aan verbonden. Bewegen kan dus heel laagdrempelig … en hoeft geen actieve sport te betekenen. Er is ook een aparte folder voor senioren. Bekijk de kalender: www.pioenvorselaar.be/blijfgezond

Wekelijkse wandelmomenten:

Gezondheidswandeling CM/OKRA: maandag 14u • vertrek buurthuis

Wandeling ‘Vorselaar leeft’: donderdag 19u30 • vertrek voorzijde kerk

Rookstopbegeleiding:

Rookstopcursus zelf: cursus tem 19/4 (woensdagavond 20u)

Andere lopende en geplande activiteiten (wordt permanent aangevuld):

Babbelvoormiddag (van januari tot juni maandelijks dinsdagvoormiddag van 09u30-11u30)

Bewegen voor actieve senioren (tem einde maart 2023 – elke dinsdagavond 18u30-19u30)

Line Dance (iedere donderdagavond = OKRA)

Beweegkeet (van 23 mei- 20 juni 2023 wekelijks op dinsdagvoormiddag 09u30 – 10u15)

Toneel rond het thema dementie ‘Va is koning’ (2 mei om 19u30)

En veel meer … (zie kalender hieronder)

JAARKALENDER/THEMA’S DIT JAAR:

JANUARI: kankerpreventie en rookstop (+ opstart gezonde scholen)

FEBRUARI: tournée minérale en gezond drinken (+ project kraanwaterscholen in alle basisscholen!)

MAART: mondgezondheid en tandzorg (www.gezondemond.be)

APRIL: beweging, plaatsing nieuwe beweegbank, buiten spelen en valpreventie

MEI: ventilatie & luchtkwaliteit, longziektes vermijden (+ thema “dementie” in week van de zorg)

JUNI: hart- en vaatziekten, AED’s en screening bij sporters (“maand van het hart”)

JULI: vereenzaming, verbinding en sociaal contact

AUGUSTUS: zelfzorg, zelfbewustzijn, yoga, rust en mindfulness

SEPTEMBER: duurzame mobiliteit, Vorselaar stapt & trapt

OKTOBER: welbevinden en geestelijke gezondheidszorg + bewustzijn teveel medicatiegebruik

NOVEMBER: diabetes, obesitas en gezonde voeding

DECEMBER: verbeteren en belang goede slaapkwaliteit + bewustmaking omtrent medicatiegebruik


Het jaar van de gezondheid in Vorselaar!

Vorselaar zet bewust in op méér en betere gezondheid! Op 29 januari 2022 was er een grote gezondheidswandeling en werd hier in Vorselaar het Vlaams Preventieplatform boven de doopvont gehouden. Op 1 oktober 2022 opende het nieuwe gezondheidshuis PIOEN. In het huis zijn ondertussen een nieuwe huisarts, verpleegkundige, vier vrijwilligers die mee inzetten op preventie, vroedvrouw, blijf gezond-begeleider en mutualiteiten actief. Er wordt echter met alle zorgverstrekkers en het ziekenhuis van Herentals, de Universiteit Antwerpen, zorgproeftuin LiCalab samengewerkt. In december 2022 startte een bijkomende wandelgroep die -naast CM/OKRA die al eerder een traditie hadden (op maandag 14u) – elke week laagdrempelige wandelingen doen in Vorselaar. Voorkomen is beter dan genezen. Universitair onderzoek bewijst dat circa 40% van alle overlijdens kunnen worden toegewezen aan roken, slechte eetgewoonten, alcohol of te weinig fysieke activiteit. Werken aan gezondheid; dat betekent dus méér preventie: “voorkomen beter dan genezen”.

WANDELGROEP “VORSELAAR LEEFT”

Meer lichaamsbeweging heeft een positief effect op je gezondheid. Regelmatig bewegen helpt bij ziektes zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen, kankers en depressie. Het verbetert ook je algemeen welzijn. Kleine stapjes kunnen een grote verandering betekenen! Wie sluit er bij ons aan? Een ideale gelegenheid om ook wat nieuwe mensen te ontmoeten of een babbeltje te slaan. Motiveer je vrienden, familie en buren om op donderdag mee te komen wandelen! Hoe meer je mee doet, hoe meer er ook beloningen aan vasthangen.

WANNEER: elke donderdag om 19u30
WAAR: verzamelen aan voorzijde kerk
AFSTAND: maximaal 4,5 à 5 km (1-1u30)
VOOR IEDEREEN, GEEN INSCHRIJVING nodig

> CM/OKRA = elke maandag om 14u aan buurthuis

BIBOPP: JOUW EIGEN GIDS VOOR EEN LANG & GEZOND LEVEN

BIBOPP staat voor “Burgers in Beweging met Online PreventiePlatform”. Thomas More/LiCalab en VITO willen daarmee samen met Vorselaar burgers aanzetten om hun gezondheid te verbeteren. Het is een digitale gezondheidsgids (ontwikkeld door huisartsen) waarvan je jouw resultaten automatisch kan doorsturen naar je huisarts. Via je eigen huisarts, vrijwilligers of via initiatieven die we vanuit het lokaal dienstencentrum of PIOEN nemen kan je echt aan de slag gaan met jouw eigen gezondheid. Je krijgt op maat een eigen actieplan. Daarmee ontvang je persoonlijk advies over activiteiten en zorgverleners in de buurt. Jij bepaalt wat voor jou werkt. Dat lees je in BIBOPP, de gratis gids van Gezondheidshuis Pioen: www.bibopp.be Vul je de vragenlijst in? Dan krijg je een plan op jouw maat. In het gezondheidshuis zijn de medewerkers steeds beschikbaar om jou te helpen met jouw plan.

Resultaten gezondheidsbevraging