Blijf gezond en Pioen

Bij Pioen willen we mensen genezen. Maar we willen je ook gezond houden. Daarom doen we aan ‘preventie’. We willen dat je niet ziek wordt. Vorig jaar lieten we alle inwoners van Vorselaar een vragenlijst invullen (kijk onderaan deze pagina). Daaruit kregen we veel ideeën voor acties. We willen jou informeren over deze onderwerpen:

  • gezond eten
  • gezond bewegen
  • mentale gezondheid
  • eenzaamheid
  • tips voor senioren: bv. hoe voorkom je dat je valt? hoe kan je meer bewegen, ook als je minder mobiel bent? Of hoe verlaag je de kans op kanker?

Die acties doen we samen met andere diensten:

  • de huisartsen en apothekers van Vorselaar
  • het ziekenhuis van Herentals
  • het lokaal dienstencentrum Sprankel!
  • de mutualiteiten
  • andere zorgverleners uit de regio

Activiteitenkalender en thema van de maand:

De voorbije maanden:
– januari: kankerpreventie en rookstop (+ opstart gezonde scholen)

– februari: tournée minérale en gezond drinken (+ project kraanwaterscholen in alle basisscholen!)

– maart: tandzorg

– april: meer beweging

– mei: ventilatie & luchtkwaliteit

– juni: hart- en vaatziekten

– augustus: zelfzorg, zelfbewustzijn, yoga, rust en mindfulness

– september: duurzame mobiliteit, Vorselaar stapt & trapt

– oktober: welbevinden en geestelijke gezondheidszorg + bewustzijn teveel medicatiegebruik

Iedereen heeft wel eens periodes waarin men het moeilijker heeft. Dat is normaal, het hoort bij het leven. Gepest worden op school, onverwacht een naaste verliezen, kampen met een chronische ziekte, … Het kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, stress of veel piekeren. Als deze klachten langdurig aanhouden en ze het dagelijks functioneren beperken (sociaal en professioneel), is er sprake van een psychische aandoening. Enkele veelvoorkomende zijn burn-out, depressie, angststoornissen en alcoholmisbruik.

Lees meer via bovenstaande link.

Wekelijkse wandel- en beweegmomenten:

Gezondheidswandeling CM/OKRA: maandag 14u • vertrek buurthuis

Wandeling ‘Vorselaar leeft’: iedere donderdag 19u30 • vertrek voorzijde kerk

Beweegsessies aan de “Beweegbank” in het Gemeentepark: iedere woensdag om 10.30u

Bewegen in LDC Sprankel!: iedere dinsdag om 18.30u

Rookstopbegeleiding:

Rookstopcursus : in het najaar is er een online rookstopcursus. Info kan je vragen in het LDC Sprankel, ilse.stessens@vorselaar.be

Andere lopende en geplande activiteiten (wordt permanent aangevuld):

Line Dance (iedere donderdagavond = OKRA) in LDC Sprankel! om 18.30u

En veel meer … LDC Sprankel! https://vorselaar.be/vrije-tijd-toerisme/vrije-tijd/dienstencentrum-sprankel/

Thema’s die dit jaar nog aan de beurt komen:

NOVEMBER: diabetes, obesitas en gezonde voeding

DECEMBER: verbeteren en belang goede slaapkwaliteit + bewustmaking omtrent medicatiegebruik


Het jaar van de gezondheid in Vorselaar!

Vorselaar zet bewust in op méér en betere gezondheid! Op 29 januari 2022 was er een grote gezondheidswandeling en werd hier in Vorselaar het Vlaams Preventieplatform boven de doopvont gehouden. Op 1 oktober 2022 opende het nieuwe gezondheidshuis PIOEN. In het huis zijn ondertussen een nieuwe huisarts, verpleegkundige, vijf vrijwilligers die mee inzetten op preventie, vroedvrouw, blijf gezond-begeleider, loopbaancoach, BOV coach, JAC en mutualiteiten actief. Er wordt echter met alle zorgverstrekkers en het ziekenhuis van Herentals, de Universiteit Antwerpen, zorgproeftuin LiCalab samengewerkt. In december 2022 startte een bijkomende wandelgroep die -naast CM/OKRA die al eerder een traditie hadden (op maandag 14u) – elke week laagdrempelige wandelingen doen in Vorselaar. Voorkomen is beter dan genezen. Universitair onderzoek bewijst dat circa 40% van alle overlijdens kunnen worden toegewezen aan roken, slechte eetgewoonten, alcohol of te weinig fysieke activiteit. Werken aan gezondheid; dat betekent dus méér preventie: “voorkomen is beter dan genezen”.

WANDELGROEP “VORSELAAR LEEFT”

Meer lichaamsbeweging heeft een positief effect op je gezondheid. Regelmatig bewegen helpt bij ziektes zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen, kankers en depressie. Het verbetert ook je algemeen welzijn. Kleine stapjes kunnen een grote verandering betekenen! Wie sluit er bij ons aan? Een ideale gelegenheid om ook wat nieuwe mensen te ontmoeten of een babbeltje te slaan. Motiveer je vrienden, familie en buren om op donderdag mee te komen wandelen! Hoe meer je mee doet, hoe meer er ook beloningen aan vasthangen.

WANNEER: elke donderdag om 19u30
WAAR: verzamelen aan voorzijde kerk
AFSTAND: maximaal 4,5 à 5 km (1-1u30)
VOOR IEDEREEN, GEEN INSCHRIJVING nodig

> CM/OKRA = elke maandag om 14u aan buurthuis

BIBOPP: JOUW EIGEN GIDS VOOR EEN LANG & GEZOND LEVEN

BIBOPP staat voor “Burgers in Beweging met Online PreventiePlatform”. Thomas More/LiCalab en VITO willen daarmee samen met Vorselaar burgers aanzetten om hun gezondheid te verbeteren. Het is een digitale gezondheidsgids (ontwikkeld door huisartsen) waarvan je jouw resultaten automatisch kan doorsturen naar je huisarts. Via je eigen huisarts, vrijwilligers of via initiatieven die we vanuit het lokaal dienstencentrum of PIOEN nemen kan je echt aan de slag gaan met jouw eigen gezondheid. Je krijgt op maat een eigen actieplan. Daarmee ontvang je persoonlijk advies over activiteiten en zorgverleners in de buurt. Jij bepaalt wat voor jou werkt. Dat lees je in BIBOPP, de gratis gids van Gezondheidshuis Pioen: www.bibopp.be Vul je de vragenlijst in? Dan krijg je een plan op jouw maat. In het gezondheidshuis zijn de medewerkers steeds beschikbaar om jou te helpen met jouw plan.

Resultaten gezondheidsbevraging