*Wat is het probleem?

Als mensen vereenzamen raakt dat dan ook aan de kern van hun bestaan en ontstaat een gevoel van grote leegte. Om dit op te vullen, blijken mensen de neiging te hebben te veel te gaan eten, roken, drinken en kopen. Met allerlei problemen als gevolg: verslaving, slaapproblemen, gezondheidsklachten en schulden.

*Wat zijn de oorzaken?

Eenzaamheid kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verandering in iemands leven of een gebrek aan bepaalde vaardigheden. Het kan iedereen overkomen. Tegelijkertijd heeft eenzaamheid ingrijpende gevolgen. Zo heeft eenzaam zijn grote invloed op iemands welbevinden. Daarnaast kan eenzaamheid psychische en fysieke klachten veroorzaken, denk aan een depressie, of hart- en vaatziekten.

*Wat kan jij er zelf aan doen?

Altijd dezelfde dingen doen, dezelfde mensen zien, op dezelfde tijdstippen en plekken: het maakt de kans om je eenzaamheid te doorbreken zeker niet groter. Durf het dan ook aan om je gewoontes te veranderen en andere dingen op andere tijdstippen te doen. Je zal er andere mensen door ontmoeten en je zal je horizon vanzelf verruimen.

*Wat hebben we zelf te bieden?

Juli is de maand van eenzaamheid en sociaal contact.

We doen acties vanuit Zorgzame buurten. In ons lokaal dienstencentrum de sprankel is altijd wel iets te doen, dit kan je vinden in de Info Vorselaar.

In ons lokaal dienstencentrum Sprankel! is altijd wel iets te doen. De kalender kan je vinden in de Info Vorselaar.

Wil je op 11 juli een buurtfeest organiseren kan je hiervoor extra subsidies krijgen. Alle buurtverenigingen krijgen ook elk jaar een vaste werkingssubsidie om de sociale cohesie in de buurt te bevorderen.

Wandelgroep “Vorselaar leeft”

Er zijn extra buurtbanken geplaatst dit voorjaar.