*Wat is het probleem?
Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82% van de Belgen alcohol, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag.
*Wat zijn de oorzaken?
Alcoholgebruik is sterk ingebed in onze cultuur. Een groot deel van de bevolking associeert gebeurtenissen zoals samenzijn met vrienden, een verjaardag vieren, een terrasje doen of thuis ontspannen na een zware werkdag quasi automatisch met het drinken van één of meerdere alcoholische dranken. Volgens de laatste Gezondheidsenquête (2018) dronk meer dan driekwart van de Vlaamse bevolking ouder dan 18 jaar alcohol in het voorafgaande jaar (78,6%) en dronk 9,8% op dagelijkse basis. Daarnaast toonde de laatste Gezondheidsenquête aan dat 14,4% van de volwassen bevolking aan riskant alcoholgedrag doet (het consumeren van meer dan 10 standaardglazen per week). Deze cijfers zijn niet ongewoon voor een Europese regio. Europa blijft koploper inzake alcoholgebruik ter wereld met een gemiddeld verbruik van pure alcohol van 9,8 liter per persoon (van 15 jaar en ouder) in 2016. Het gemiddelde Belgische verbruik lag in 2019 op 9,15 liter per persoon (Sciensano, Preventiebarometer-alcohol, december 2022).
*Wat kan je er zelf aan doen?
Bij een avondje uit drink je al gauw alcohol. Voor de gezelligheid of om te ontspannen. Laat je niet onder druk zetten om mee(r) te drinken. Er is niets “cool” of “tof” aan meer of teveel drinken.
Schreeuw het van de daken!
Een maand lang aan de verleiding weerstaan is een hele klus. Met steun van je familie, vrienden of collega’s lukt dat veel beter. Vertel daarom iedereen over de uitdaging. Daag hen uit om mee te doen, moedig elkaar aan en hou samen vol. Er zijn zoveel lekkere alternatieven zoals mocktails enz.
*Wat hebben we zelf te bieden?
- Vorselaar doet elk jaar mee in februari aan de maand van tournée minerale.
- Al de scholen in Vorselaar en Neteland zijn “gezonde scholen” geworden en tekenden samen een charter waarbij de eerste stap is gezet: alle scholen worden kraanwaterscholen. Zie ook www.gezondleven.be
- Via de intergemeentelijke preventiedienst werken we op basis van de methodieken en materialen van VAD een grootschalige Tournée Minérale campagne uit voor alle lokale besturen (najaar 2023). De campagne heeft als doel om mensen te laten stilstaan bij hun alcoholgebruik, te sensibiliseren rond de risico’s van alcohol en het algemeen alcoholgebruik te verminderen. De eigenlijke campagne zal in uitvoering komen in februari 2024.