* Wat is het probleem?

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.


* Wat zijn oorzaken?

Overgewicht is zelden erfelijk bepaald. Doorslaggevende factoren zijn meestal slechte voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging. De mate waarin je zwaarder wordt, hangt immers af van je energie-evenwicht. Als de energie-inname via voeding groter is dan het energieverbruik stapelt het lichaam het teveel aan energie op als vetreserve en stijgt het lichaamsgewicht. Je krijgt een buikje of zwaardere dijen.


* Wat kan jij er zelf aan doen?

Je kunt op 2 manieren gewicht verliezen: minder en gezonder eten, en meer bewegen. De basis van elke behandeling is dus dieet en beweging.

1. Dieet

Dieet is een hoeksteen van de behandeling, maar is meestal een van de moeilijkste aspecten. Een dieet houdt vaak meer in dan anders gaan eten. Vaak komt het neer op anders gaan leven. Zoveel mogelijk vers eten en veel water drinken is de boodschap. Het is niet alleen gezonder, het helpt ook om de afvalstoffen die door het vermageren ontstaan, af te voeren. Als het op je eentje niet zo best lukt, raadpleeg dan een diëtist.

2. Bewegen

De tweede pijler is een hoger calorieverbruik door meer beweging. Alle vormen van bewegen zijn goed, maar hoe intenser je beweegt, hoe meer calorieën je verbruikt. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn dus prima, maar andere vormen van bewegen zoals dansen zijn even goed. 


* Wat hebben we zelf te bieden?

November is de maand waar we diabetes, obesitas en gezonde voeding in de kijker zetten

Je kan de onlinetest doen op BIBOPP: www.bibopp.be

Meer info: www.halt2diabetes.be