*Wat is het probleem?

Eén op de drie Vlamingen voelt zich niet altijd goed in zijn vel. Geestelijk gezonde mensen voelen zich beter en zijn tot meer in staat.


*Wat zijn oorzaken?

Iedereen heeft wel eens periodes waarin men het moeilijker heeft. Dat is normaal, het hoort bij het leven. Gepest worden op school, onverwacht een naaste verliezen, kampen met een chronische ziekte, … Het kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, stress of veel piekeren. Als deze klachten langdurig aanhouden en ze het dagelijks functioneren beperken (sociaal en professioneel), is er sprake van een psychische aandoening. Enkele veelvoorkomende zijn burn-out, depressie, angststoornissen en alcoholmisbruik.


*Wat kan je er zelf aan doen?

> Vergelijk jezelf niet te veel met anderen

Heb je het idee dat mensen in jouw omgeving veel succesvoller en beter zijn dan jou? Stop hiermee! Probeer in te zien hoeveel jij als persoon waard bent, want dat is zeker een hele hoop! Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar dit is in werkelijkheid vaak helemaal niet waar. Hoe mensen zich voordoen, is namelijk niet altijd de realiteit.

> Je bent geen robot

Nee, je bent gewoon een mens met gevoelens en je eigen problemen. Je kan niet altijd presteren en je hebt in moeilijke periodes gewoon veel rust nodig, zo ben je gemaakt. Gun jezelf wat tijd en laat je gevoelens er gewoon zijn.

> Wandel meer

Wij mensen zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten of te liggen, dus kom in beweging en loop rechtop. Onderzoek wijst uit dat hoe meer je wandelt hoe minder je kans hebt op klachten als een depressie of een burn-out en hoe beter je in je vel gaat zitten. Meer wandelen dus om je lichaam wat rust te geven.

–> Zie ook

> Zorg voor meer slaap

Met te weinig slaap is je hele lichaam uit balans en heb je meer kans op mood swings, slechte concentratie en een slechte gezondheid. Ga dus voortaan een uurtje eerder naar bed en je zult je al stukken beter voelen.

> Wees wat liever voor jezelf

Wees niet zo kritisch en streng tegen jezelf. Het belangrijkste is dat jij met jezelf door één deur kan, anders ga je ook nooit liefde ontvangen. Je verwacht waarschijnlijk veel te veel van jezelf, maar dat is nergens voor nodig. Voor je beste vriendin ben je toch ook niet zo streng?

> Leg je telefoon vaker weg

Van de hele dag moeten zien hoe leuk anderen het hebben, word je natuurlijk nooit gelukkig. Neem wat tijd voor jezelf en doe activiteiten waar je wel geluk in vind. Soms heb je wat tijd voor jezelf nodig.

> Je bent niet alleen

Denk je dat je er alleen voor staat? Dit is nergens voor nodig, want er zijn altijd wel mensen die je leuk vinden zoals je bent. Al is het je buurvrouw of die leuke vrouw uit het park, anderen zullen je vaak wel steunen als je er voor open staat. Geef aandacht aan de mensen om je heen, want waardevolle relaties zijn heel belangrijk.


*Wat hebben we zelf te bieden?

Oktober is de maand van de geestelijke gezondheid. We organiseren ook een 10-daagse met tal van activiteiten. We zetten in op acties met de plaatselijke psychologen.

Meer info: www.kzitermee.be – We hebben de basis-en kleuterscholen, de bib en de jeugddienst voorzien van prikkelboxen

Zie ook: grote studie over effect van beweging op geestelijke gezondheid