*Wat is het probleem?

De Vlaamse overheid organiseert drie bevolkingsonderzoeken naar kanker:


*Wat kan jij er zelf aan doen?

Kankerpreventie begint met een gezonde levensstijl: evenwichtige en gezonde voeding, niet roken, opletten met alcohol en ook voldoende beweging.

We blijven de strijd tegen borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker onverminderd verderzetten, met resultaat. Dankzij de onderzoeken worden meer kankers in erg vroeg gevonden en zijn ze eenvoudiger te behandelen. Je levenskansen stijgen dan ook. Toch gaat een deel van de bevolking nog altijd niet in op dit gratis aanbod: 12% heeft nog nooit een uitstrijkje laten nemen en 15% is nog nooit onderzocht op borstkanker. Aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker heeft 25% van de bevolking van 50 t.e.m. 74 jaar nog nooit deelgenomen. Ga in op de uitnodiging!

Specifiek voor dikkedarmkanker kan je jezelf en andere mensen overtuigen om de stoelgangtest die je thuis ontvangt af te nemen. Ook willen we meer aandacht besteden aan het bereiken van specifieke doelgroepen, onder meer via de huisartsen en lokale besturen. De bevolkingsonderzoeken naar kanker redden jaarlijks vele levens. Elke test telt. Even prikken in je stoelgang mag geen taboe of drempel te veel zijn. Het is ontzettend belangrijk om je preventief te laten onderzoeken, het kan het verschil betekenen tussen genezen of niet meer kunnen genezen.  


* Wat doen wij voor u?

Op maat gemaakte uitnodigingen voor de kankerscreenings (met logo gemeente en/of gezondheidshuis en/of huisdokter)


*Lezing darmkanker 25 april 2024

Op 25 april organiseerden we een lezing met Dr. Luc Colemont (vzw Stop Darmkanker). Hij gaf een antwoord op de 4 vragen: waarom, wanneer, bij wie en hoe kunnen we darmkanker vroegtijdig opsporen.